GÆSTEBLOG: KUNDEREJSEN ER VIRKSOMHEDENS VIGTIGSTE VEJ TIL INDTJENING

På det seneste har jeg undret mig over, hvorfor virksomheder stadig ikke sætter meget mere ind på udviklingen af den bedste kundeoplevelse, kundeservice, kunde-engagement og selve kunderejsen.

I små som store virksomheder, ligger det primære fokus på produkt og forretningsudvikling, og sådan vil det for de fleste forretninger formentlig fortsætte med at være fremadrettet. Fokus på at skabe den næste store ting, der vil tippe markedet, og skabe finansiering til den næste store ting. Sådan skal det selvfølgelig også være, men så meget desto mere bliver det vigtigt også at investere i kunderejsen.

Uanset kanal, produkt og service, er de fleste handler gjort menneske til menneske, og opfølgningen ligeså. Vi kender alle følelsen af et godt håndtryk efter en underskrevet kontrakt, hvad end du er kunde eller sælger. Vi har brug for og ønsker relationen for at kunne tro på produktet, vi er ved at købe. Samtidig ønsker vi også muligheden for at kunne engagere os i den digitale informationsstrøm, der omgiver produktet. For de fleste, er det her at kunderejsen starter… via egne kanaler, på udkig efter den bedste løsning til firmaet.

Billeded1.png

Prøv engang at forestille dig at du kan omlægge virksomhedens budgetter for en stund, så netop kunderejsen tilskrives den største post. Hvad ville din produkt- og forretningsudviklings-afdeling så udvikle?

Man kan argumentere for, at udviklingen ville koncentrere sig mere om at skabe multiplatforms-løsninger, med kundens behov i centrum. Det vil resultere i nye løsninger, der søger at forbinde eksisterende tjenester til de ønskede behov, fremfor for udelukkende at fokusere på funktionalitet.

“You’ve got to start with the customer experience and work toward the technology – not the other way around” (Steve Jobs)

Man bliver nysgerrig… Når du tænker på din sidste gode kundeoplevelse, kundeservice og kunderejse. Tror du så, at det firmaet bag din oplevelse fokuserede på at bruge kundeoplevelsen som et strategisk værktøj, i stedet for “hvordan øger vi indtægterne, og opfinder det næste nye”?

dsfdevds.png

Customer Experience Management (CEM)

Jeg forsøger med bloggen her, at give input til prioritering, når du arbejder med CEM. Jeg tager min egen erfaring i betragtning, og det faktum, at jeg har arbejdet med alle slags digitale produkter og serviceydelser, fra spil-platforme til datadrevne app’s.

Hvordan opbygger vi et organisatorisk engagement til vores kunder?

Vi er nødt til for hver enkelt kanal og kundecyklus, at danne et visuelt kunderejse-kort for, at kunne identificere hvilke smertepunkter og værdier, der er brug for at tage fat i. Det er vigtigt i denne proces, at alle kanaler har en struktur, der giver et ensartet afsæt for indsatsen. Medarbejderne er en del af den digitale vej til information og salg; det er dem, der dagligt taler med kunderne. Skab en visuel stemme (form kunden visuelt) for at sikre, at kunden hele tiden rammes med de rigtige budskaber, og sørg for let adgang gennem alle kanaler.

Hvordan leverer vi kundeoplevelser?

Gennem åbenhed og løbende indsamling af flow-data, for at sikre, at kommunikationskanalerne er opdaterede og levende. De fleste kunder vil omfavne selvhjælpstjenester og muligheden for at indsamle alle nødvendige oplysninger, inden de kontaktes omkring salg. Derfor er første trin at give fuld adgang til ønsket information på den digitale platform, hvor produkter og services deles (max. 1-3 klik).

Hvordan kan vi inspirere medarbejderne til at levere gode oplevelser?

Vi ønsker alle at blive hørt, så det vigtigste er at engagere medarbejderne ved at bruge visuel kommunikation og strategi. Vis afgrænsninger og værdier for de vigtigste mål, og fokuser på at vise nødvendige skridt for at øge kundeoplevelsen. Gør plads til flydende forbedringer, og hurtige ændringer i kommunikationsstrategien. Gør brug af interne kunderejse-workshops, og invitér de vigtigste kunder til at dele. Det vil garanteret øge engagement og inspirere til yderligere optimering.

Hvordan støtter vi vores kunders behov og mål?

Salg og partnere spiller en stor rolle i denne del af processen, der går ud af at skabe synlighed igennem returdata og holde fokus på udfordringer og værdi i alle kanaler. En måde at holde datastrømmen flydende på er, at skabe et værktøj, der bruges efter hver kundeinteraktion. Hurtige svar på spørgsmål, som derefter vil være med til at tydeliggøre kunderejsekortet. Kunderejsekortet skal være et levende dokument, der løbende opdateres, og ikke kun vises én gang om året til gennemgang af statistik- og strategi.

Hvordan kan vi sammensætte kundeoplevelsen på tværs af ”touchpoints”

Kunderejsens kortlægning er central her. Kundeoplevelse handler ikke om indtægter – det handler om at skabe langsigtede relationer. Kundeoplevelse og kundeservice skal fokuseres på som en enhed, en helhed, så vi kan følge kundernes erfaringskurver. Man kan endda overveje at bruge ’Story Doing’ til at samle rejsen.

“det handler ikke om hvad vores brand siger, men hvad det gør!”

Hvordan måler vi effekten af loyalitet?

Først skal vi præcisere de elementer, der gør os i stand til at styre den adfærd, der er mest central for at øge forretningen. Det handler om at definere svaret på spørgsmålene: Hvad skal vi gøre? Hvorfor skal vi gøre det? Hvordan gør vi det? Det kan vi opnå ved, at skabe et stærkt visuelt, præstations- og forbedrings-grid, der viser de forskellige definitioner af hvad, hvorfor og hvordan. Med afsæt heri bliver vi i stand til at måle på de forskellige tiltag, som er skabt og eksekveret, og den information kan vi indberegne i et større billede af omsætningen.

Ved du ikke hvor du skal starte, er der masse af inspiration at hente ved bare at google: Customer Journey Mapping og klikke på ’billeder’ – og mit bedste råd er, at få nogen i netværket til at afprøve jeres digitale  kanaler. Det rejser med garanti en masse spørgsmål undervejs, og derfra styrker jeres produkt i videreudviklingen.

Så, op på kunde’rejse’hesten… hyp hyp

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s